Skip to main content

Samo

Samo

Vrsto let (praktično od pubertete) se srečujem z zdravstvenimi težavami, ki so občasno in sčasoma postajale izrazitejše pa vseeno ne tako moteče, da bi jih jemal resno. Najbrž ima podobno izkušnjo s kroničnimi težavami vsak, malo potrpiš pa nekako že gre in pozabiš. Potem pa nenapovedano spet potrka na vrata takrat ko najmanj pričakuješ.

V obstoječem javnem zdravstvu sta potrebna predvsem potrpljenje in veze, da sploh prideš do diagnoze v pričakovanem obdobju. Pri številnih zdravstvenih težavah (recimo alergija ali kožne bolezni) pa je rešitev zgolj gašenje simptomov ne pa vzroka bolezni.

Zaradi alergije na trave, ki je vezana na sezono cvetenja in tudi vremenske razmere, so minila leta, ko nisem imel težav in redka obdobja, ko je alergijski rinitis prehajal v astmo. Podobno so se mi pojavljale težave s kožnim dermatitisom v predelu lasišča in obraza, ki so bile deloma povezane s stresom in prehrano. Podobno kot z alergijo sem se nekako sprijaznil s tem, saj razen estetskih težav in nadležne srbečice resnejših težav nisem imel.

V trenutnem, zelo aktivnem življenjskem obdobju brez počitka in z natrpanim urnikom (sem oče treh otrok starih 2, 4 in 6 let) so se težave postopno stopnjevale in na pobudo žene, ki po navadi poskrbijo za takšne stvari, sem se dogovoril za terapije pri Poloni. Za sina Roka (4 leta), ki ima vročinske krče, sva hkrati iskala neko dodatno dopolnilno zdravljenje oziroma diagnozo vzroka težav vročinskih krčev in dermatitisa, zaradi česar je bil večkrat hospitaliziran (dermatološka klinika, infekcijska klinika, nevrološka klinika..). Predvsem za vročinske krče je v času štirih večdnevnih hospitalizacij praktično vsak zdravnik ali pediater našel drug vzrok - krive so bile genetske predispozicije - dedovanje od staršev, virus ki se je pojavil pred približno 20-30 leti, epilepsija ... ni da ni in vsak drugače (vsi pa so kategorično zanikali vse povezave s cepljenji).

Kakorkoli s sinom sva po pol leta in približno petnajstih terapijah pri Andraviti na dobri poti, da pozabiva na težave - vročinskih krčev že več kot pol leta ni bilo, antihistaminikom je medtem v omari potekel rok uporabe, družinski proračun je bogatejši na račun sladkanih pijač in čokolade (ti so nekajkrat prekašali stroške terapij), hlačni pas sem vmes zategnil za eno luknjo, pred sezono bo najbrž treba zamenjat še kopalke, ker malo preveč lezejo dol. Najbolj všeč mi je, ker je zadeva nalezljiva in je postala trend. Na vodo pri malici so »prešaltali« še kolegi v službi. V trgovini malo bolj pogledaš, katere artikle daš v košarico in malo bolj ceniš domačo predelavo. Ocenjujem, da je skrajen čas za prodajo delnic pivovarske in še katere veje prehrambne ali farmacevtske industrije...

Andravito toplo priporočam pri malih in velikih nerešljivih zdravstvenih težavah, pripravite se na spremembe z vseh strani in v vseh pogledih, ki jih piše življenje ...