Protiglivična dieta
...mora trajati od začetka zdravljenja, pa vse do konca odpravljanja glivic. Potem sledi prehrana brez sladkorjev in sladil v vseh oblikah vsaj 6 - 12 mesecev.
Protiglivična terapija nima nikakršnega smisla brez diete. Izstradanje glivic zmanjša njihovo hitrost razmnoževanja. Ob vsaki napaki zraste količina celic za 103 vsaki 2 uri. Zato je stroga dieta neobhodno potrebna.
Opozorilo: stroga protiglična dieta se ne izvaja v času nosečnosti in med dojenjem!!
Dovoljena živila:
- sveža zelenjava in solate (presna ali kuhana)
- sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, jagode, ribez, češnje, borovnice, maline)
- zelišča in začimbe
- stročnice (fižol, grah, leča, soja,...)
- kislo zelje
- jajca
- ribe
- rdeče in belo meso, razen svinjine (nikoli ocvrto!)
- rjav riž
- nesladkana živila iz polnozrnate moke oz. kosmiči ali zdrob (koruza, ajda, proso, rž, ječmen, oves, pira, kamut, pšenica,...); npr. polnozrnate testenine iz žita in vode
- polnozrnat kruh (v čimbolj omejenih količinah)
- krompir (do 200g na dan)
- kokos
- majoneza
- kisli mlečni izdelki (navadni jogurt, kefir)
- oreški (lešniki, orehi, mandlji, indijski in brazilski oreški,..); ne smejo biti plesnivi!!
- navadna voda, kava, nesladkani čaji
- zelo suho vino
- stevia (azijska rastlina, ki vsebuje sladke snovi, ki pa niso dosegljive glivicam).
Prepovedana živila:
- vse oblike sladkorjev (beli sladkor, rjavi sladkor, glukozni sirup, grozdni sladkor, med, javorjev sirup,..)
- vse sladkarije in sladkani izdelki (bonboni, čokolada, žvečilni gumi, piškoti, biskviti, peciva, sladkani jogurti, pudingi, sojini in riževi deserti, marmelada,...)
- kruh in testenine iz bele moke
- bel riž
- sladkane pijače (fanta, cola, limonade,...) in vsi sadni sokovi (tudi 100%)
- sladko vino
- sladko sveže sadje (grozdje, banane, ananas, pomaranče, mandarine, breskve,..) in vsi kompoti
- vse posušeno sadje (suhe fige, slive, marelice, rozine, dateljni,...)
- kvas in vsa živila, ki vsebujejo kvas v večjih količinah (peciva, pizza,...); kvas v kruhu je dovoljen
- vsi sladki mlečni izdelki
- svinjina
Pirin kruh
- ½ kg polnozrnate pirine moke
- vinski kamen
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- ½ l radenske
- Zmešamo v tekoče testo in prelijemo v pekač. Pečemo 30 min na 180 C (ventilator).