Skip to main content

Email: info@andravita.si | Tel: 070 258 308 | Delavni čas: po naročilu

Alergija pri otrocih

V Sloveniji narašča število otrok, ki imajo izraženo določeno obliko alergične reakcije. Pri mlajših otrocih so pogoste alergije na hrano (kravje mleko, pšenica, arašidi, soja, oreški,ipd), ki se kažejo z bolečinami v trebuhu, prebavnimi motnjami, urtikarijo (koprivnico), izpuščaji, srbečico in lahko tudi kot bolezni dihal. Kasneje se začnejo pojavljati alergije povezane z inhalacijskimi alergeni (pelodi, pršica hišnega prahu, živalska dlaka, ipd), ki običajno povzročajo dolgotrajen izcedek iz nosu, kihanje, smrkanje, zamašen nos, draženje oči in tudi težave pri dihanju. Najmanj zaželena oblika alergijske reakcije je anafilaksija, ki se kaže z otekanjem obraza, ustnic, jezika in močno urtikarijo. Lahko vodi do padca krvnega tlaka in zoženja dihalnih poti. V primeru anafilaktične reakcije je potrebno v najkrajšem možnem času obiskati ambulanto nujne medicinske pomoči.

Zdravljenje z bioresonanco

Bioresonančna metoda je enostavna in učinkovita metoda za zdravljenje alergij pri otrocih. Z osnovnim pregledom in testiranjem Bicom natančno določimo alergene (katerakoli substanca, ki sproži alergijo) in dobimo celosten vpogled v zdravstveno stanje otroka. Diagnostika je popolnoma neboleča, otrok pa lahko čas med pregledom in terapijo izkoristi za svojo igro. Velik del časa namenimo krepitvi imunskega sistema pri otroku.

Kaj storiti, če imamo otroka z alergijo?

Najboljša je seveda preventiva in zdrav slog življenja že v času nosečnosti. Po rojstvu ima velik pomen dojenje in s tem kasnejše uvajanje kravjega mleka v prehrano.

Iz prehrane je potrebno v celoti izločiti živilo na katero je otrok alergičen. Če gre npr. za alergijo na kravje mleko ne pomeni samo, da otrok ne pije kravjega mleka in ne uživa izdelkov iz njega, temveč tudi izogibanje vsem živilom, kjer je mleko dodano (mleko v prahu in sirotka sta pogost dodatek grisinom, piškotom, kruhu,...). Na začetku diete to pomeni tudi branje vseh deklaracij na živilih (na žalost so v večini primerov pisane z zelo majhnimi črkami). Otroku pripravljamo preproste obroke in hrane ne kombiniramo preveč. Hrana naj ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, ojačevalcev okusa in vsem mogočih izumov današnje prehrambene industrije. Otroka navajamo na uživanje sveže hrane in poleg sadja uvajamo tudi zelenjavo. Največji uspeh dosežemo, če otroka na nov način prehrane navajamo s svojim zgledom in v projekt zdravega prehranjevanja vključimo celotno družino.

Ker nihče od nas ne živi samo od hrane, je potrebno skrbeti za zdrav slog življenja (8 stebrov zdravja). Otroku omogočimo gibanje na svežem zraku, zadosti spanja in ustrezno okolje v katerem so doma dobri odnosi. S tem krepimo otrokov imunski sistem in možnost ozdravitve je zato večja.

Dejstvo, da je naš otrok alergičen terja od nas nekaj truda in časa, da povsem osvojimo nove navade. Hkrati imamo možnost, da prevetrimo življenjske navade ostalih družinskih članov in s tem dobimo priložnost za zdravje celotne družine.