Skip to main content

Zdravje ne pride vedno iz zdravila.
Največkrat pride iz mirnega uma, mirnega srca in mirne duše.
Zdravje pride iz smeha in ljubezni.

~ Rumi ~

OSEM STEBROV ZDRAVJA

Pomembno je, da skrbimo za vse. Ni dovolj skrbeti samo za enega v večji meri, vse ostale pa zanemariti.

ZDRAV ŽIVLJENSKI SLOG, KI TEMELJI NA 8 STEBRIH ZDRAVJA

Pijača

Najpomembnejša pijača je voda. Naše telo je iz 70 % vode in je zato pitje vode življenskega pomena. Voda je univerzalno topilo in kot taka nujno potrebna v procesu razstrupljanja telesa. V prihodnosti bo voda gotovo igrala pomembno vlogo v medicini. Ima edinstveno sposobnost, da prenaša energijo in informacije.

Ker je občutek žeje dokaj individualna zadeva obstaja večno vprašanje o količini vode, ki naj bi jo popili v enem dnevu. Odgovora ni lahko dati, saj kjub priporočilom o pitju 2-4 l vode/dan, obstajajo ljudje, ki jim zadošča manjša količina vode. Potreba po vodi se menja tudi glede na letni čas in našo aktivnost. Vseeno velja, da je v procesu razstrupljanja voda nujno potrebna in naj bi jo zato uživali v večjih količinah (cca 1l vode/25 kg telesne teže).

Pomembno je, da pijemo čisto (neonesnaženo) in živo vodo. Na žalost mineralne vode in vode v plastenkah ne morejo zadostiti našim potrebam. Lahko koristimo izvirsko vodo, če imamo informacije o čistosti izvira. Zelo aktualna je obdelava vode iz vodovodnega omrežja. Ko izbiramo napravo v tam namen je pomembno, da nam naprava poleg odstranjevanja škodljivih snovi, vodo tudi revitalizira (približuje izvirski vodi).

Kot smo že omenili je naše telo sestavljeno iz 70% vode, zato ne zanemarimo moči naših misli, ki jih vsakodnevno sporočamo. Poskusi, ki jih je izvajal japonski znanstvenik Dr. Masuru Emoto so pokazali, da se voda močno odziva na naše misli in čustva. Voda, ki je bila izpostavljenja pozitivnim mislim in čustvom je tvorila čudovite kristale s popolno geometrično zgradbo, zelo drugače se je godilo vodi, ki je bila izpostavljena negativnim vplivom. Vsak človek ima svojo percepcijo in tok misli, vseeno pa vredno poiskusa, kako vpliva na naše počutje drugačna misel oz. spremenjen pogled na situacijo.

Pitje vode je življenskega pomena.
Pitje vode je življenskega pomena

Hrana

O tej temi obstaja veliko literature, zagotovo pa velja, da je zdrava hrana pridobeljana z ekološko pridelavo in je posrednik življenja. Pomeni, da ni denaturirana, rafinirana in pripravljena v mikrovalovni pečici.

V času bioresonančnega zdravljenja se je potrebno odreči uživanju svinjine. Svinjina ima sestavo, ki omogoča hitro gnitje. Produkti, ki pri tem nastajajo obremenjujejo organe za razstrupljanje in izločanje. Ima veliko maščob, vsebuje rastni hormon, visoko koncentracijo histamina, ki pospešuje alergične reakcije. Prav tako se je potrebno odreči rafiniranemu belemu sladkorju, ki ima negativen učinek na normalno črevesno floro. Pri presnovi sladkorja se porabijo večje količine vitaminov in mineralov, tako se z uživanjem sladkorja zmanjšuje naša naravna odpornost.

Kako do zdrave hrane?

Če imamo vsaj malo zemlje podprimo samooskrbo Slovenije in zasadimo svoj vrt. Tudi v mestu si lahko pridelamo svežo hrano (knjiga G. Stanič: Sonaravni vrt na strehi). Veliko izobraževanj in informacij s področja pridelave ekološke hrane nudita permakultura in biodinamika (zveza društev Ajda).

Lahko nakopujete od lokalnih ponudnikov npr: www.zeleni-zabojcek.si, www.nakupujmoskupaj.si.

Zelo obširne informacije nudi ekovodič, ki ga najdete na spletnem portalu Zazdravje.net oz. v njihovih novicah "Skupaj za zdravje človeka in narave".

Za lažji pregled polic trgovskih centrov, je naveden pregled nekaterih ekoloških blagovnih znamk: Mercator Bio (Mercator), Natur pur (Spar), Natur aktiv (Hofer), Alnatura, dmBio (DM), Bio primo (Muller).

Tukaj je navedenih samo nekaj idej kako do bolj zdravega vira prehrane. Možnosti je še veliko.

Zdrava prehrana je eden izmed temeljev bioresonančnih terapij.
Zdrava prehrana je eden izmed temeljev bioresonančnih terapij

Nega telesa

V temu poglavju bomo pozornost namenili predvsem negi kože, ki predstavlja pomemben vidik v procesu ozdravitve  mnogih bolezni. Koža opravlja zaščitniško funkcijo, toplotno regulacijo, sodeluje pri razstrupljanju s potenjem in je močan zaznavni organ. Poznamo več načinov s katerimi podpremo delovanje kože: sproščujoča kopel, savna, kopanje v morski vodi, uporaba naravnih negovalnih sredstev,... Na žalost veliko negovalnih sredstev, ki so na voljo za vsakdanjo uporabo vsebuje sestavine, ki kože ne podpirajo, temveč jo še dodatno obremenjujejo. Najbolj znani so proizvodi, ki nastajajo pri predelavi surove nafte in njihovi derivati (parafin, mineralno olje, vazelin,..). Le ti imajo efekt plastične vrečke na koži in zato močno okrnejo razstrupljanje preko kože.  Hkrati se kozmetiki dodajajo umetne dišave, parabeni za podaljšanje roka uporabe in še kaj. Ni zadosti, če oprezamo za izdelki, ki imajo na embalaži navedeno besedo naravno. Bolje bo, da sledimo certifikatom: BDIH, Eco, Soil association, Bio, Demeter,...

Koža je ogledalo naše duše. Z ustrezno nego se lahko v lastni koži počutimo mnogo bolje.

Ne bo odveč, če določen del naše pozornosti namenimo tudi sestavi naših oblačih. Ni zadosti samo ekološka pridelava bombaža, če je bil le ta potem deležen močne kemične obdelave. Pomembno je, da dodatnih kemikalij ne vnašamo v naša oblačila pri čiščenju le teh, zato imajo tu svoje mesto ekološka pralna sredstva.

Koža je ogledalo naše duše.
Koža je ogledalo naše duše

Spanje

Spanje predstavlja tretjino našega življenja in je nujen za regeneracijo telesa. Količina spanja, ki jo potrebujemo za počitek, je individualna glede na posameznika in glede na trenutne aktivnosti v življenju.

Pri spanju je potrebno poskrbeti za ustrezno ležišče in prostor za spanje. Pri izbiri prostora se izogibamo obremenitvi z elektrosmogom in geopatski obremenitvi. Obremenitvi z elektrosmogov, ki jo povzročajo sodobne naprave se je skoraj nemogoče izogniti, obstajajo priporočila, kako to zmanjšamo npr.: vgrajevanje stikala za izključevanje, kar ponoči preprečuje pretok električnega toka v spalnici, ne spati na ležiščih, ki imajo vzmeti in na kovinskih posteljah, v spalnico ne sodi TV, mobitel, računalnik, brezžični telefon, radijska budilka, ipd.. Tudi spanje v neposredni bližini visokonapetostnega daljnovoda ali bazne postaje mobilne telefonije ne bo na nas delovalo ravno krepčilno. Pod geopatske obremenitve prištevamo hartmanovo mrežo in vodne tokove, zato je nujno, da nam stanovanje pregleda strokovnjak iz tega področja.

Obe obremenitvi lahko v začetni fazi povzročata nemiren spanec, nespečnost, pogosto zbujanje, odsotnost globokega spanca in kasneje privedeta do resnejših zdravstvenih težav (baron von Pohl dokazal obolevnost za rakom pri ljudeh, ki so spali na geopatskem sevanju).

Spanje je nujno za regeneracijo telesa.
Spanje je nujno za regeneracijo telesa

Gibanje

Gibanje je sestavni del zdravega načina življenja. Naše telo naj bi bilo še vedno prilagojeno življenju iz pradavnine, ko so ljudje svojo rekreacijo opravljali preko vsakdanjih opravil (nabiranje hrane, gradnja bivališč, ipd.). Z vsakodnevno aktivnostjo spodbujamo dejavnost srca, presnovo in pospešujemo preskrbo krvi s kisikom. Vplivamo na splošno počutje in si nabiramo moč za premagovanje stresnih trenutkov našega življenja.

Gibanje je sestavni del zdravega načina življenja.
Gibanje je sestavni del zdravega načina življenja

Psihosocialno okolje

V kakšnem okolju živimo je bistvenega pomena za potek našega življenja. Nova biologija pravi in dokazuje, da okolje oz. naše dojemanje in percepcija okolja, direktno kontrolira aktivnost naših genov (dr. Bruce H. Lipton: Biologija prepričanj). Um oz. naše misli imajo na proces zdravljenja bistven vpliv, saj lahko s spremembo le teh pošiljamo celicam popolnoma drugačne signale.

V kakšnem okolju živimo je bistveno za potek našega življenja.
V kakšnem okolju živimo je bistveno za potek našega življenja

Sončenje

Sonce nam omogoča življenje in velik problem današnje civilizacije je bivanje v zaprtih prostorih. Eden kjučnih faktorjev je vitamin D. Vitamin D je steroidni hormon in nastaja v koži pod vplivom UV žarkov spektra B. Receptorji zanj se nahajajo praktično povsod po telesu. Je zelo pomemben pri preprečevanju rakavih obolenj.

Vitamina D v hrani skoraj ni, zato smo odvisni od sonca. Po nekaterih podatkih naj bi celo 70% zahodne civilizacije trpelo pomanjkanje vitamina D, zato je še bolj pomembno, da izkoristimo vsak trenutek, ki nam je na voljo.

Sonce nam omogoča življenje
Sonce nam omogoča življenje

Stik z zemljo (earthing)

Naši predniki so bili ves čas v stiku z zemljo, danes pa smo od nje ločeni. Obuti smo v čevlje z gumijastimi ali plastičnimi podplati, živimo v zgradbah, ki so narejene na način, da nas od zemlje izolirajo. Zemlja je negativno nabita in v stiku telesa z njo, imamo možnost nevtralizacije. Zato izkoristimo vsako možnost za boso hojo oz. nosimo obutev s prevodnimi podplati. Zelo velik učinek daje plavanje v morju.

Več informacij lahko najdete na: www.earthinginstitute.net.

Stik z zemljo
Stik z zemljo